Lepljenje folije na različite materijale

Lepljenje i postavljanje samolepljivih folija izgleda jednostavno kada posmatramo nekoga sa strane ko ima iskustva u tom poslu. U praksi kada sami pokušamo, rezultati obično razočaraju ili nas dovedu do nerviranja.

Opisaćemo kako se ponašaju samolepljive folije različitih vrsta na različitim podlogama.

Lepljenje folije na staklo.

Staklo je jedan od najjednostavnijih medija za lepljenje folija. Najčešće se radi o ravnim površinama na koje većina samolepljivih folija odlično prijanja.

Ipak, postoje neke zamke koje mogu uticati na dugovečnost postavljene folije ili aplikacije. KAo i kod drugih materijala, dugovečnost zavisi o kvalitetno očišćenoj podlozi.

Pre lepljenja, staklene podloge je potrebno očistiti specijalnim sredstvima.

Moderna sredstva za pranje stakala koja se mogu pronaći u prodavnicama u svom sastavu imaju “antistatik” koji je zapravo vosak i koji sprečava prijanjanje prašine na staklo, ali će sprečiti i kvalitetno prijanjanje folije.

Sredstva za čišćenje rerni odlično uklanjaju masnoće, ali je potrebno nakon korišćenja da se dobro isperu vodom.

Kao najbolje sredstvo se pokazao izopropil alkohol, ali on nije dostupan u svakoj prodavnici.

 

Prozorska grafika

Industrijske folije nude jako veliki izbor različitih rupičastih-one way wision folija. Najčešće korištenje ovih folija je u poslovnim prostorima, radnjama, kafićima…

Montiraju se na staklo sa spoljne strane. Iako često one way wision folijama zatvaramo celo staklo, za postavljanje ove folije nije potrebna tečnost. Razlog je taj što je folija puna rupica kroz koje izlazi vazduh.

Većina rupičastih one way wision folija ima tamnu zadnju stranu iz razloga da se nečisotće koje se zadrža vaju u rupicama što manje uoče sa unutrašnje strane folije.

Tokom dana štampa na foliji je veoma uočljiva, a pogled omogućen iz unutrašnjosti objekta ka napolje.

Međutim uveče kada je u objektu jači intenzitet svetlosti u odnosu na spoljašnji, pogled je omogućen ka unutra. Takođe štampa koja se nalazi sa spoljnje strane postaje nevidljiva.

Rešenje ovog problema su najnovije folije Day and Night. Tokom dana vidimo fotografiju, a tokom noći folija, osvetljena sa unutrašnje strane deluje kao velika svetleća reklama.

Ovaj efekat rešava problem intime prostora, a štampa poprima efekat svetleće reklame.