fbpx

Štampa na majicama

Posle mnogo upita o štampi na majice i tekstil uopšteno, odlučili smo da napišemo jedan tekst na tu temu.

 

Manje je poznato da je današnja bela majica poznata kao T-shirt, a koja je svoju popularizaciju započela početkom 50-ih godina 20. veka, prvobitno korištena kao donje rublje Američke mornarice 1913. godine. Nakon ogromnog uspeha filma “Tramvaj zvan čežnja” u kojem ju je nosio legendarni Marlon Brando, takvih istih majica prodano je, za tada neverovatnih, 180 miliona američkih dolara.

Trideset godina kasnije u 80-im godinama 20. veka dolazi do prekretnice u proizvodnji T-shirta personalizovanim printom. Na području bivše Jugoslavije krajem 80-ih godina počinje intenzivnija proizvodnja personalizovanih T-shirt majica. Početkom 90-ih niču brojne prodavnice koje nude veliki izbor i prihvatljive cene, a posebno se istaknuo WGW. Osim tekstilnih trgovina u posao sa T-shirtom uključile su se i suvenirnice i štamparije koje osim T-shirta u svojoj ponudi imaju različite suvenire, šoljice, kalendare i sl. Razvoj novih tehnologija i interneta prodaju je smestio u virtualni prostor gde je na web sajtovima moguće naći sve oblike T-shirta, od gotovih, do personaliyovanih i to po vrlo prihvatljivim cenama. Iako je zbog neuređenosti tržišta Srbije nemoguće dobiti uvid u tačan iznos prodaje T-shirta, procenjuje se da prodaja nekolicine većih uvoznika premašuje 10 miliona prodanih reklamnih majica godišnje.

 

Tehnike štampe na T-shirt majice

Danas su moderne tehnologije omogućile brojne tehnike koje se koriste za štampu majica, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke u odnosu na ostale tehnike. No kao glavne tehnike mogu se istaknuti sito štampa, termo preslikači , sublimacija i DTG metoda.

Prva i najlakša, a ujedno danas i najčešće korištena je tehnika sito štampe koja je zapravo jedna od najstarijih tehnika štampe koju su još stari Kinezi koristili za oslikavanje svile. Sam alat koji sito štampa zahteva je jednostavan i jeftin. Otisak se dobiva protiskivanjem boje kroz propusnu svilu na medij- T-shirt majicu. Iako se kao prednost ove tehnike štampe ističe relativno niska cena otiska koji je ujedno i postojan na pranje, nedostatak leži u potrebi izrade sita za svaku boju, a ako se žele izrađivati personalizovane majice ova tehnika je izuzetno spora što je tada čini i skupom.

 

Termo preslikači

Krajem 20. veka na tržištu se pojavljuju prvi uređaji sposobni za izrezivanje termo folije kao što su flexboy-london i flok folije, zatim različiti glitter materijali, fosforni luminus materijali i sl. koji se izrezuju u željeni oblik i termo presom apliciraju na majice na temperaturi od 140 do 200°C. Ovaj postupak je idealan za personalizovane majice te manje dnevne proizvodne potrebe. Otisak je relativno jeftin i postojan. Priprema otiska je isključivo vektorska te se u ovoj opciji tiska ne može tiskati iz klasičnog CMYK i RGB sistema. Izrada višebojnog otiska ovom tehnikom je spora, a samim tim otisak postaje skup. Osim izrezivanja folija i apliciranja na T-shirt majice, na tržištu se pojavljuju i prve tehnologije printa na specijalne papirne medije laserskim i inkjet printerima. Otisak se zatim termo presom aplicira na majice. Takav otisak je cenovno prihvatljiv za personalizovane majice, boje su vrlo oštre i žive. Postojanost otiska je poprilično loša na tamnim majicama.

Za uspešnu aplikaciju vrlo je važan dobar izbor kvalitetne folije. Odlike kvalitetne folije su jednostavnost čišćenja aplikacije, jednostavan transfer i naravno, dugotrajnost otiska.

+ niska cena otiska kod malih tiraža
+ postojan otisak
– spora izrada višebojnog otiska

 

 

 

 

T-shirt sa silikonskim premazom

Dobar otisak često nije moguć na bilo koju majicu. Proizvođači majica prilagođavaju svoju proizvodnju potrebama tiskarske industrije. Češki proizvođač Adler proizvodi majice sa silikonskom završnom obradom. Majice su mekše, fleksibilnije i elastičnije. Kupci vole majice sa silikonskom završnom obradom zbog finoće na dodir, mekoće i glatkoće.  Jedna od najbitnijih odlika takve obrade je da tkanina zadržava oblik i sposobnost upijanja. Silikonska obrada je zadnja faza u hemijskoj obradi tkanine, poslije izbeljivanja i bojenja. Otisak na majicama sa silikonskim premazom je življih boja, potrošnja boje je manja, a trajnost otiska je bolja u odnosu na klasične majice.

 

Inovacija iz OKI-ja

Inovacija u ovom segmentu je termo preslikač sa OKI laserskim štampačima sa pet tonera- CMYK + bela boja. Otisak na majici je vrlo realističan, a trajnost otiska, iako ne previše stabilna, prihvatljiva je za personalizovane majice. Cena štampača je prihvatljiva u odnosu na DTG štampače. Najzanimljivija karakteristika ovog printera je peti toner i to sa belim prahom.

Ovom inovacijom OKI je doskočio štampi termo transfera za tamne majice. Sam proces izrade majice deluje komplikovano. Prvo štampamo željeni otisak na specijalni papir u miror modu. Nakon toga u termo transfer presi na 200C na odštampani transfer preslikavamo presom drugi papir na kojem se nalazi specijalni premaz. Temperaturom prenosimo premaz na osdštampanu površinu.

Nakon toga možemo pozicionirati naš otisak na majicu i ovoga puta presom prenesemo otisak direktno na majicu. Sama procedura traje nekoliko minuta. Otisak na tamnim majicama je vrlo žarkih boja. Proizvođač navodi da otisak drži dvadesetak pranja. Naši testovi nisu pokazali baš toliki broj pranja, ali su zadovoljavajući za personalizovanu štampu. Cena otiska se kreće oko 250 dinara po majici i to je prihvatljiva cena za personalizovanu štampu.  S obzirom da je cena štampača poprilično povoljna u odnosu na DTG štampače sa belom bojom, sam transfer nije ograničen na majice već možemo otisak transferovati i na keramiku, staklo, plastiku….

 

Sublimacija

Sublimacija je postupak pri kojem se kod zagrevanja na temepraturi oko 200C boja pretvara u gasno stanje i prelazi na podlogu koju tretirate. Pri samom postupku slika koju prenosite stvara stalnu vezu na poliesterskim ili drugim medijima tretiranim s polimerima. Sublimaciona tehnika najviše je prisutna kod izrade sportskih dresova.

Slika na dresovim je visoko kvalitena te se neće oljuštiti, ispucati ili isprati s podloge. Nemogućnost tiska na pamučne T-shirt majice proizvođači pokušavaju rešiti na razne načine i postignut je veliki napredak u  tome.

Ricoh GelSprinter sublimacija na pamuk. Potreba za kvalitetnim i jednostavnim rešenjem štampe na pamučne proizvode rezultirala je novom, posebno formuliranom bojom za Ricoh GelSprinter štampače. ChromaBlast-R je profesionalna boja za digitalnu štampu preslikača na pamučne proizvode, boje su vrlo intenzivne, mekane na dodir, a otisak je vrlo postojan. Investicija u ChromaBlast-R je neuporedivo niža od investicija u DTG printere a nedostatak je nemogućnost štampe na tamne T-shirt majice.

+ niska cena uređaja i otiska
+ odlična postojanost otiska
+ vrlo žive boje
– nemogućnost štampe na tamne t-shirt majice

 

DTG Štampači

Pojavom DTG (engl. Direct to Garment) štampača, štampa majica poprima novu  dimenziju. Kolor otisak se direktno prenosi na majicu. Personalizovane ili custom made majice se izrađuju prilično brzo i po prihvatljivoj ceni. Moguća je izrada foto majica, kao i print belom bojom na tamne majice. Sam otisak je oštar i jasan, živih boja, mekan na dodir i otporan na pranje. Nema razlike u ceni zbog pripreme, pa stoga nema ni minimalne količine, porasta cene zbog povećanja broja boja i sl. Na tržištu ima popriličan broj proizvođača. Najveći deo štampača je baziran na Epsonovim DX5 print glavama, odnosno tehnologija koju koriste je Epsonov model 4880. Razlike od štampača do štampača su konstrukcijske i programske.  Dobra strana ovih štampača su prilično dobri otisci uz prihvatljivu cenu, mogućnost štampe na tamne majice, dobra postojanost otiska. Nedostatak je tretiranje tamnih majica prajmerom, komplikacije sa održavanjem bele boje koja izaziva začepljenje glava štampača.